Wat is een LED lamp

Een ledlamp is opgebouwd uit een groep van licht-emitterende diodes (leds). De karakteristieken van de toegepaste leds in de lamp bepalen samen met de stralingshoek de lichtstroom, lichtsterkte en kleurweergave.


Welke model?

Ledlampen komen in verschillende modellen voor. Ieder ruimte of sfeer kheeft tegenwoordig een LED model dat past.  Meest gebruikte is de vorm en grootte van een klassieke gloeilamp met grote (E27) of kleine (E14) Edison-fitting. Er zijn ook uitvoeringen met andere vormen, maten en aansluitingen, bijvoorbeeld een GU5.3-steekvoet (bipinvoet) of een GU10-bajonetvoet. 


Wit Licht

Wit licht in ledlampen werd oorspronkelijk gemaakt door met behulp van een UV-led een fluorescerende laag ('fosfor') te belichten. Inmiddels zijn er ook varianten die direct wit licht uitstralen. Om zacht wit licht te krijgen worden weer andere stoffen gebruikt die een warm-witte kleur emitteren, zoals goud.


Levensduur

Een ledlamp kan theoretisch ongeveer 50.000 branduren meegaan (afhankelijk van het merk werkt een normale gloeilamp gemiddeld 1.000 branduren, een spaarlamp tussen de 8.000 en 15.000 branduren en een tl-buis tussen de 12.000 en 17.000 branduren en tot 66.000 met elektronische voorschakelapparatuur). In de praktijk blijkt een ledlamp 20.000 tot 40.000 branduren mee te gaan. Vooral de eerdere modellen uit 2005-2007 kennen vroegtijdig uitval, anno 2009 zijn deze kinderziektes zo goed als verholpen.


Ook overstappen naar LED verlichting?

Vraag hier een gratis offerte aan , ook als wij op locatie opname maken van jouw project. Dat is afhankelijk van aantal lichtpunten. 

Voordelen LED Verlichting
  • Duurzaam
  • Lange levensduur
  • Wordt niet warm
  • Voordeling aanschaf
  • Veel keuze aan modellen
  • Minder elektriciteit rekening